Wonen in Duitsland: 5 goede redenen

Home   /   Wonen in Duitsland: 5 goede redenen
Wonen in Duitsland

Je wilt weg uit de Nederlandse drukte, meer ruimte en rust om je heen, maar niet te ver weg. Met dezelfde óf betere voorzieningen en minder regeltjes. Wat langzamer en goedkoper leven, in een iets afwisselender landschap. En je wilt je niet geheel losmaken van Nederland. Grote kans dat je daarom besluit om in Duitsland te gaan wonen. Slimme keuze! Hieronder lees je hoe het wonen in Duitsland zal voldoen aan al deze eisen.

Goedkoper leven

Het leven in Nederland, en dan met name in de Randstedelijke provincies, is jachtig geworden. Op een relatief piepklein stukje aarde zijn mensen bijna 24 uur per dag bezig aan verplichtingen te voldoen: er is druk vanuit het werk, de sociale druk, en de hypotheek hangt als een zwaard van Damocles boven onze hoofden. Als je al een hypotheek hebt gekregen. Huizen zijn niet meer te betalen: de markt is volledig van de leg. Daarom kiezen veel mensen voor Duitsland: het wonen is er goedkoper. Dat is logisch te verklaren door de lagere grond- en bouwprijzen. Daarnaast hanteren de Duitsers standaard een btw-tarief van 6%, is de gezondheidszorg goedkoper en ben je ook met boodschappen doen minder kwijt.

Rust en ruimte, dus minder stress

Een rondje zoeken op internet bracht ons op de website van Oost Makelaardij in Emmen, oostmakelaardij.nl. Zo te merken een bedrijf dat gerund wordt door liefhebbers die nèt even wat meer moeite doen dan de doorsnee makelaar. Zo worden er informatie-avonden georganiseerd en spreken al deze makelaars vloeiend Duits. Nadere bestudering van de website leert dat men in Duitsland al een vrijstaand huis aanschaft voor dezelfde prijs die we in Nederland betalen voor een rijtjeswoning in een vinexwijk! En dat is voor veel rustzoekenden toch het ideaal: een vrijstaand huis, in een bosrijke en/of glooiende omgeving. Het gefluit van de vogeltjes is het enige geluid om je heen. En het woord file kennen ze niet, de Duitsers. Misschien omdat ze nu eenmaal betere, beleefdere chauffeurs zijn, maar waarschijnlijk ook omdat er in het land simpelweg veel meer ruimte is.

Het buitenland, maar wel lekker dichtbij

Simpel: als je je familie en vrienden niet te lang wilt missen en zo af en toe ook eens een goed stuk belegen boerenkaas wilt halen, waarom zou je dan zo ver weg gaan wonen? Niet iedereen is ongevoelig voor heimwee, of kan zich zo makkelijk losmaken. Ook al is het sociale klimaat nog zo goed in Duitsland – kinderen kennen er nog normen en waarden, beleefdheid is de norm, de politie verstaat haar vak – het is begrijpelijk dat je tegelijkertijd wel en niet wilt emigreren. Nederlanders noemen dat ‘van twee walletjes eten’, anderen noemen het gewoon slim. Wanneer je een woning in het grensgebied koopt (een groot aanbod daarin is op oostmakelaardij.nl te bekijken), blijf je min of meer verbonden met Nederland, maar profiteer je van veel Duitse voordelen.

Prachtig land

Zodra je de grens over rijdt, zie, ruik, hoor, proef en voel je het meteen: de rust en ruimte, maar ook het afwisselende landschap. Hier is nog niet alles volgebouwd en -geasfalteerd, en dat gaan ze ook niet doen. Glooiende heuvels die we in Nederland zo missen, bossen, sprookjesachtige vergezichten en minieme of geen lichtvervuiling. Kom daar in Nederland maar eens om. Daar is geen stukje groen meer heilig. Loopt er geen snelweg doorheen, dan staat er wel een afzichtelijk industrieterrein. Hier, net over de grens, kun je uren wandelen of fietsen zonder een mens tegen te komen. En val je door de vele groenpracht van de ene verbazing in de andere. Zo kan het dus ook!

Betere voorzieningen en minder regeltjes

In de gezondheidszorg staat de patiënt centraal. Wil je iemand spreken bij een nutsbedrijf, dan krijg je ook echt iemand tot je beschikking die alle tijd voor je neemt. Als je een dakkapelletje, tuinhuisje of serre wilt bouwen, hoef je niet langs allerlei instanties om een vergunning te krijgen. Heb je kinderen? Dan krijg je daar kindergeld voor in plaats van kinderbijslag, en dit bedrag is aanzienlijk hoger dan in Nederland. Bovendien wordt er rekening gehouden met je kinderen als het gaat om de prijs van de grond die je koopt. De liefhebbende deskundigen van Oost Makelaardij zullen je dit graag nader toelichten.

Eenmaal in je woning in Duitsland zul je je afvragen waarom je niet eerder actie ondernomen hebt. En ga je nog veel meer voordelen ontdekken. Alvast veel geluk met je nieuwe start in Duitsland!